TUMPAT

Bendera
Lambang
Lokasi

Jajahan Tumpat (Jawi: تومڤت) ialah sebuah jajahan di negeri KelantanJajahan ini terletak kira-kira 15 kilometer dari bandar Kota Bharu, ibu negeri Kelantan.

Tumpat terletak di hujung Laluan Keretapi Pantai Timur yang dikelolakan oleh Keretapi Tanah Melayu (KTM).

Sejarah Tumpat

Tumpat ialah sebuah jajahan yang terletak di bahagian utara negeri Kelantan. Ia mempunyai kira-kira 180 kilometer persegi luas dan 183,100 penduduk. Tumpat mempunyai sejarah yang kaya dan menarik, yang berkaitan dengan pelbagai aspek seperti politik, ekonomi, sosial, budaya, dan agama.

Tumpat bermula sebagai sebuah kampung nelayan yang terletak di muara Sungai Kelantan. Pada abad ke-18, ia menjadi pusat perdagangan dan perhubungan antara Kelantan dan negeri-negeri lain di Tanah Melayu, Thailand, dan Indochina. Tumpat juga menjadi tempat perlindungan bagi orang-orang Melayu yang melarikan diri dari peperangan dan penjajahan di negeri-negeri lain.

Pada tahun 1909, Tumpat menjadi sebahagian daripada negeri Kelantan yang dijajah oleh British. British membina stesen keretapi dan pelabuhan di Tumpat untuk memudahkan pengangkutan barang dan orang. Tumpat juga menjadi tempat penting dalam Perang Dunia Kedua, apabila ia diserang oleh tentera Jepun pada tahun 1941. Selepas perang, Tumpat menjadi sebahagian daripada Persekutuan Tanah Melayu yang mencapai kemerdekaan pada tahun 1957.

Tumpat mempunyai pelbagai tarikan pelancongan yang menunjukkan keunikan dan kepelbagaian budaya dan agama penduduknya. Antara tarikan tersebut ialah pantai-pantai yang indah, kuil-kuil Buddha yang megah, masjid-masjid yang bersejarah, dan pasar-pasar yang meriah. Tumpat juga terkenal dengan hasil-hasil kraftangan seperti anyaman mengkuang, songket, dan batik.

Tumpat adalah jajahan yang mempunyai sejarah yang panjang dan berwarna-warni. Ia mencerminkan kehidupan dan perjuangan orang-orang Melayu di Kelantan, yang sentiasa berpegang kepada adat dan agama, tetapi juga terbuka kepada pengaruh dan perubahan dari luar. Tumpat adalah warisan yang perlu dihargai dan dipelihara oleh generasi masa kini dan akan datang.

Tempat Menarik

Masjid

Penginapan

Makanan & Minuman

Pengangkutan

Pusat Beli-belah

Senarai Mukim

RUJUKAN

  1.  “Laman Web Rasmi Pejabat Tanah Dan Jajahan Kota Bharu – Perutusan Ketua Jajahan”www.ptjkb.kelantan.gov.my.
  2. ^ “Laman Web Rasmi Majlis Daerah Ketereh Perbandaran Islam – Perutusan YDP”mdketereh.kelantan.gov.my/.
  3. ^ “Peruntukan YDP MPKB-BRI (Laman web rasmi MPKBBRI)”mpkbbri.kelantan.gov.my.
  4. ^ “Laman Web Rasmi Pejabat Tanah Dan Jajahan Kota Bharu – Latar Belakang PTJKB”www.ptjkb.kelantan.gov.my. Diarkibkan daripada yang asal pada 2019-03-07. Dicapai pada 2017-11-27.
  5. ^ “Population Distribution and Basic Demographic Characteristics, 2010” (PDF). Department of Statistics, Malaysia. Diarkibkan daripada yang asal (PDF) pada 22 May 2014. Dicapai pada 19 April 2012. Unknown parameter |deadurl= ignored (bantuan)

Artikel Terkini