GUA MUSANG

Bendera
Lambang
Lokasi

Jajahan Gua Musang atau hanya dikenali sebagai Gua Musang (Jawi: ݢوا موسڠ, Bahasa Parsi: Gharistan, غارستان) merupakan salah satu jajahan Kelantan. Gua Musang terletak di selatan KelantanMalaysia. Jajahan Gua Musang dikenali sebagai jajahan pedalaman Kelantan kerana kawasan ini amat terpencil. Gua Musang merupakan jajahan yang terbesar di Kelantan kerana separuh daripada negeri Kelantan terdiri daripada jajahan Gua Musang. Sebelum tahun 1976, kawasan ini diletakkan di bawah pusat pentadbiran Jajahan Ulu Kelantan yang merangkumi kawasan Kuala Krai dan Gua Musang. Pusat pentadbiran ketika ini terletak di Kuala Krai.

Sejarah Gua Musang

Gua Musang adalah sebuah daerah di negeri Kelantan yang terletak di tengah Semenanjung Malaysia. Nama Gua Musang berasal dari sebuah gua yang terdapat di kawasan ini, yang kononnya menjadi tempat tinggal seekor harimau yang berwarna kelabu seperti tikus. Gua Musang juga dikenali sebagai “Tanah Ulu Kelantan” kerana ia merupakan kawasan pedalaman yang dikelilingi oleh hutan dan gunung.

Sejarah Gua Musang bermula sejak zaman pra-sejarah, apabila terdapat bukti kewujudan manusia purba di gua-gua seperti Gua Cha, Gua Peraling, dan Gua Asar. Manusia purba ini hidup sebagai pemburu dan pengumpul, serta menggunakan alat-alat batu dan tulang untuk aktiviti harian mereka. Mereka juga meninggalkan lukisan-lukisan dinding di dalam gua yang menunjukkan kehidupan dan kepercayaan mereka.

Pada zaman kesultanan Melayu Melaka, Gua Musang menjadi salah satu kawasan yang dikuasai oleh Melaka. Namun, selepas Melaka jatuh ke tangan Portugis pada tahun 1511, Gua Musang menjadi kawasan yang tidak stabil dan sering diserang oleh musuh-musuh Melaka seperti Siam, Aceh, dan Bugis. Pada abad ke-18, Gua Musang menjadi kawasan yang diperintah oleh Raja Kecil, seorang pemerintah yang berasal dari Sumatera dan mendakwa dirinya sebagai pewaris takhta Melaka. Raja Kecil berusaha untuk menyatukan kembali kerajaan Melayu yang terpecah-belah, tetapi gagal kerana ditentang oleh raja-raja lain seperti Sultan Johor dan Sultan Kedah.

Pada abad ke-19, Gua Musang menjadi kawasan yang dikuasai oleh Kelantan, yang merupakan salah satu negeri yang berada di bawah perlindungan Siam. Pada tahun 1909, Kelantan menjadi salah satu negeri yang diserahkan oleh Siam kepada British melalui Perjanjian Bangkok. Gua Musang menjadi kawasan yang dijajah oleh British, yang membina jalan raya, rel kereta api, dan pejabat pentadbiran di sini. Pada tahun 1941, Gua Musang menjadi kawasan yang diserang oleh Jepun semasa Perang Dunia Kedua. Jepun mengambil alih kawasan ini dan mengubah namanya menjadi “Kota Musashi”. Pada tahun 1945, Gua Musang menjadi kawasan yang dibebaskan oleh tentera British dan Australia, yang mengembalikan kuasa kepada Kerajaan Negeri Kelantan.

Selepas kemerdekaan Malaysia pada tahun 1957, Gua Musang menjadi kawasan yang mengalami pembangunan dan kemajuan. Gua Musang menjadi sebuah daerah yang mempunyai penduduk yang berbilang kaum dan agama, seperti Melayu, Cina, India, Orang Asli, dan lain-lain. Gua Musang juga menjadi kawasan yang mempunyai pelbagai tarikan pelancongan, seperti Taman Negara, Gunung Chamah, Air Terjun Lata Renyok, dan lain-lain. Gua Musang juga menjadi kawasan yang terkenal dengan hasil-hasil pertanian seperti getah, kelapa sawit, durian, dan madu kelulut.

Gua Musang adalah sebuah daerah yang mempunyai sejarah yang panjang dan menarik. Gua Musang juga merupakan sebuah daerah yang mempunyai potensi untuk berkembang dan maju. Gua Musang adalah sebuah daerah yang patut dibanggakan oleh rakyat Malaysia.

Masjid

Penginapan

Makanan & Minuman

Pengangkutan

Pusat Beli-belah

Senarai Mukim

RUJUKAN

Wikipedia & Google

Artikel Terkini