Tanah Merah

Bendera
Lambang
Lokasi

Nama Tanah Merah di ambil bersempena tanah yang berwarna merah yang terdapat di kawasan tersebut pada suatu ketika dahulu. Menurut sejarah, nama Tanah Merah ini di namakan oleh penduduk Kusial Baru. Tanah yang di maksudkan ialah sejenis Tanah Laterit yang memanjang di tepi tebing sungai kelantan yang terletak di kampung To’Cho Bor dalam jajahan Machang bertentangan dengan kampung Kusial Baru. Penduduk Kusial Baru yang menamakan orang menetap di sini, orang Tanah Merah. Penduduk dari kampung To’ Cho Bor dan Kampung Kusial Bharu telah membuka satu perkampungan dekat Bukit Remah dan tanah di sini kelihatan kemerah-merahan. Lama kelamaan tempat diteroka ini lalu di namakan tempat ini Tanah Merah. Antara kawasan yang terkenal di Tanah Merah ialah Lorong Dua Jalan Klinik yang telah melahirkan ramai golongan intektual dan berdaya saing. Terdapat juga golongan pemacu dalam sektor tertinggi kerajaan di kawasan ini.

Tanah merah jugak mempunyai sejarah di satu kawasan dikenali sebagai Bukit Panau. Bukit Panau merupakan antara tempat paling bersejarah dalam tamadun dunia dengan disini lah tempat di mana lahirnya Wali Songo iaitu Wali 9 yang sangat tersohor di Indonesia. Disinilah permulaan kebangkitan Wali Songo. Selain itu, terdapat banyak tokoh-tokoh pahlawan Melayu Kelantan yang muncul di daerah ini. Antara pahlawan yang dikaitkan adalah seperti Allahyarham Pendekar Tok Mat Hasan yang dilahirkan di Kampong Bukit Nangka Ipoh Tanah Merah dan anaknya Abdullah bin Mat Hasan yang kini menetap di sekitar jajahan Tanah Merah.

Musang King atau nama asalnya Raja Kunyit berasal dari Kelantan, Malaysia. Pohon induk asalnya tumbuh di Pulau Raya, sebuah pulau ditengah tengah Sungai Kelantan berdekatan dengan Pekan Tanah Merah. Mengikut Chung Ting Bun dari Pulau Raya, pohon durian Raja Kunyit ditanam oleh moyangnya sekitar tahun 18 Pohon induk Raja Kunyit hidup di Pulau Raya sehingga mati dipanah petir pada tahun 1974. Sebelum mati dipanah petir seorang peladang, Wee Chong Beng, sempat mengambil dan membiak mata tunas Raja Kunyit. Wee Chong Beng mula menanam Raja Kunyit seluas 2 hektar pada tahun 1970. Pada mulanya, selepas mengeluarkan hasil, Raja Kunyit hanya di pasarkan oleh Wee Chong Beng disekitar Tanah Merah dan Kota Bharu, Kelantan. Kebanyakan pembeli durian Raja Kunyit ialah kaum cina kerana rasanya yang begitu pahit. Pada tahun 80an durian Raja Kunyit mula ditanam oleh pekebun durian di Pahang dan Gua Musang.

Sejarah Tanah Merah

Tanah Merah Kelantan adalah salah satu daripada 10 jajahan di negeri Kelantan yang mempunyai tanah berwarna merah dan menjadi lokasi depo Pertamina. Nama Tanah Merah berasal daripada tanah laterit yang terbentang di sepanjang tebing Sungai Kelantan di jajahan Machang berhampiran kampung Kusial Baru. Penduduk Kusial Baru menggelar penduduk yang mendiami di sini sebagai orang Tanah Merah. Lama kelamaan, tempat ini diterokai dan dinamakan Tanah Merah.

Tanah Merah diasaskan pada 2 Februari 1955 dengan penubuhan Pejabat Tanah dan Jajahan Tanah Merah yang juga dikenali sebagai Majlis Tempatan Tanah Merah. Pejabat ini kemudiannya ditukar nama kepada Pejabat Tanah dan Jajahan Merah, dan berterusan sehingga kini. Pejabat ini pernah berpindah beberapa kali sebelum menetap di bangunan baru di Jalan Tasek yang didedikasikan oleh Sultan Kelantan.

Tanah Merah merangkumi tiga daerah penggawa, iaitu Ulu Kusial, Jedok dan Bukit Panau. Setiap daerah penggawa terdiri daripada beberapa mukim dan kampung. Tanah Merah mempunyai kawasan pertanian yang subur seperti ladang getah, kelapa sawit dan tembakau yang mengairi oleh Sungai Kelantan. Tanah Merah juga mempunyai bukit-bukit tinggi seperti Bukit Kemahang dan Bukit Kusial yang menawarkan pemandangan indah.

Tanah Merah juga kaya dengan sejarah dan budaya. Tanah Merah merupakan tempat asal Musang King, sejenis durian yang terkenal di Malaysia dan Indonesia. Pohon induk Musang King tumbuh di Pulau Raya, sebuah pulau di tengah Sungai Kelantan berdekatan dengan pekan Tanah Merah. Tanah Merah juga merupakan tempat lahirnya Wali Songo, sembilan wali yang menyebarkan Islam di Indonesia. Wali Songo berasal dari Bukit Panau, sebuah kawasan bersejarah di Tanah Merah. Selain itu, Tanah Merah juga melahirkan tokoh-tokoh pahlawan Melayu Kelantan seperti Pendekar Tok Mat Hasan dan anaknya Abdullah bin Mat Hasan.

Tanah Merah Kelantan adalah sebuah jajahan yang mempunyai sejarah, budaya dan keindahan yang menarik. Tanah Merah juga merupakan sebuah jajahan yang maju dan berkembang dengan pesat. Tanah Merah adalah salah satu jajahan yang boleh dibanggakan oleh rakyat Kelantan dan Malaysia.

Masjid

Penginapan

Makanan & Minuman

Pengangkutan

Pusat Beli-belah

Senarai Mukim

RUJUKAN

  1.  “Laman Web Rasmi Pejabat Tanah Dan Jajahan Kota Bharu – Perutusan Ketua Jajahan”www.ptjkb.kelantan.gov.my.
  2. ^ “Laman Web Rasmi Majlis Daerah Ketereh Perbandaran Islam – Perutusan YDP”mdketereh.kelantan.gov.my/.
  3. ^ “Peruntukan YDP MPKB-BRI (Laman web rasmi MPKBBRI)”mpkbbri.kelantan.gov.my.
  4. ^ “Laman Web Rasmi Pejabat Tanah Dan Jajahan Kota Bharu – Latar Belakang PTJKB”www.ptjkb.kelantan.gov.my. Diarkibkan daripada yang asal pada 2019-03-07. Dicapai pada 2017-11-27.
  5. ^ “Population Distribution and Basic Demographic Characteristics, 2010” (PDF). Department of Statistics, Malaysia. Diarkibkan daripada yang asal (PDF) pada 22 May 2014. Dicapai pada 19 April 2012. Unknown parameter |deadurl= ignored (bantuan)

Artikel Terkini