Jeli

Bendera
Lokasi

Jeli (Jawi: جلي) merupakan salah satu daripada 11 jajahan pentadbiran negeri Kelantan yang terdiri daripada Kota BharuPasir MasTumpatPasir PutehBachokKuala KraiMachangTanah Merah, Jeli, Gua Musang dan Tanah Tinggi Lojing.

Beberapa kawasan utama di Jeli termasuklah Batu MelintangAir Lanas dan Kuala Balah.

Pentadbiran Jajahan Jeli telah bermula pada 1hb. Julai 1982 sebagai sebuah jajahan kecil iaitu hasil daripada pecahan Jajahan Tanah Merah dan Kuala Krai iaitu sejurus lebuh raya timur barat dari sini ke Gerik, Perak dibuka ketika itu. Pada 1hb Januari 1986, Jajahan Kecil Jeli telah dinaikkan taraf sebagai sebuah Jajahan Penuh.

Sejarah Jeli

Jeli Kelantan adalah salah satu daripada 11 jajahan di negeri Kelantan yang terletak di bahagian utara Semenanjung Malaysia. Jeli mempunyai kawasan seluas 1,636.21 kilometer persegi dan penduduk seramai 40,637 orang pada tahun 2010. Jeli juga merupakan bandar sempadan antara Malaysia dan Thailand, dan menjadi pusat pertumbuhan ekonomi dan pentadbiran di wilayah ini.

Sejarah Jeli bermula pada 1 Julai 1982, apabila ia ditubuhkan sebagai sebuah jajahan kecil hasil daripada pembahagian Jajahan Tanah Merah dan Kuala Krai. Ini adalah kerana pembukaan Lebuhraya Timur-Barat yang menghubungkan Jeli dengan Grik, Perak. Pada 1 Januari 1986, Jajahan Kecil Jeli telah dinaikkan taraf kepada Jajahan Penuh, dan menjadi jajahan yang ke sepuluh di Kelantan. Pekan Jeli pula menjadi bandar utama dan pusat pentadbiran bagi Jajahan Jeli.

Jeli mempunyai pelbagai kawasan pelancongan menarik yang menarik pengunjung dari dalam dan luar negeri. Antara tempat-tempat menarik di Jeli ialah Air Terjun Lata Rek, Taman Negara Jeli, Hutan Lipur Sungai Jeli, dan Tasik Jeli. Jeli juga terkenal dengan produk-produk pertanian seperti buah-buahan, sayur-sayuran, dan madu kelulut. Selain itu, Jeli juga mempunyai budaya dan adat resam yang unik, seperti Dikir Barat, Wayang Kulit, dan Silat.

Jeli Kelantan adalah sebuah jajahan yang mempunyai sejarah, keindahan, dan kepelbagaian yang menarik. Jeli juga merupakan salah satu daripada jajahan yang memberi sumbangan kepada pembangunan dan kemajuan negeri Kelantan. Oleh itu, kita sebagai rakyat Kelantan haruslah bangga dan menjaga warisan Jeli Kelantan yang berharga ini.

Masjid

Penginapan

Makanan & Minuman

Pengangkutan

Pusat Beli-belah

Senarai Mukim

RUJUKAN

  1.  Wikipedia
  2. Google

Artikel Terkini