KUALA KRAI

Bendera
Lambang
Lambang
Lokasi

Kuala Krai merupakan salah satu daripada 11 jajahan pentadbiran negeri KelantanMalaysia. Ibu daerahnya ialah bandar Kuala Krai. Kuala Krai merupakan jajahan kedua terbesar di Kelantan selepas Gua Musang dengan keluasan 2,287.10 kilometer persegi. Terdapat tiga daerah utama dalam jajahan ini iaitu Batu MengkebangManik Urai dan Dabong. Jumlah mukim di Kuala Krai ialah 35.

Kebanyakan penduduk di jajahan Kuala Krai mengusahakan tanaman getah. Jajahan ini bersempadan dengan Gua Musang di selatan, Jeli di barat, Tanah Merah di barat laut, negeri Terengganu di timur dan Machang di utara.

Sebelum tahun 1977, Kuala Krai dikenali sebagai Ulu Kelantan dan merangkumi Gua Musang, Kuala Krai dan daerah Kuala Balah di selatan Jeli. Bandar Kuala Krai ketika itu bertindak sebagai ibu jajahan Ulu Kelantan. Kuala Krai ditadbir oleh Lembaga Kemajuan Kelantan Selatan. Pihak berkuasa tempatan yang mentadbir jajahan ini iaitu Majlis Daerah Kuala Krai bagi kawasan utara jajahan (dulu dikenali sebagai Majlis Daerah Kuala Krai Utara) dan Majlis Daerah Dabong bagi kawasan selatan jajahan (dulu dikenali sebagai Majlis Daerah Kuala Krai Selatan).

Kuala Krai berkembang pesat setelah dibuka lebuh raya Kuala Krai-Gua Musang pada Ogos 1983 yang merupakan laluan jalan raya ke Kuala Lumpur dari Kota Bharu. Dua sungai utama iaitu Sungai Galas dan Sungai Lebir bertemu di Sungai Kelantan di bandar Kuala Krai. Terdapat stesen keretapi yang menghubungkan Tumpat ke Gua Musang.

Sejarah Kuala Krai

Kuala Krai adalah sebuah jajahan di negeri Kelantan yang mempunyai sejarah yang menarik dan kaya. Jajahan ini merupakan jajahan kedua terbesar di Kelantan selepas Gua Musang, dengan keluasan 2,287.10 kilometer persegi. Kuala Krai juga merupakan salah satu jajahan yang tertua yang telah diwujudkan oleh pemerintah British pada tahun 1909.

Kuala Krai terdiri daripada tiga daerah utama, iaitu Batu Mengkebang, Manik Urai, dan Dabong. Jumlah mukim di Kuala Krai ialah 35 buah. Kebanyakan penduduk di jajahan ini mengusahakan tanaman getah, yang merupakan sumber pendapatan utama mereka. Kuala Krai bersempadan dengan Gua Musang di selatan, Jeli di barat, Tanah Merah di barat laut, Terengganu di timur, dan Machang di utara.

Sebelum tahun 1977, Kuala Krai dikenali sebagai Ulu Kelantan dan merangkumi seluruh Jajahan Gua Musang dan Daerah Kuala Balah di Jajahan Jeli. Bandar Kuala Krai ketika itu bertindak sebagai ibu pejabat jajahan Ulu Kelantan. Kuala Krai ditadbir oleh Lembaga Kemajuan Kelantan Selatan. Pihak berkuasa tempatan yang mentadbir jajahan ini ialah Majlis Daerah Kuala Krai bagi kawasan utara jajahan dan Majlis Daerah Dabong bagi kawasan selatan jajahan.

Kuala Krai berkembang pesat setelah dibuka lebuh raya Kuala Krai-Gua Musang pada Ogos 1983, yang merupakan laluan jalan raya ke Kuala Lumpur dari Kota Bharu. Lebuh raya ini membawa pelbagai peluang pembangunan dan kemajuan kepada penduduk Kuala Krai. Dua sungai utama, iaitu Sungai Galas dan Sungai Lebir, bertemu di Sungai Kelantan di bandar Kuala Krai. Sungai-sungai ini menjadi sumber air dan aktiviti perikanan bagi penduduk setempat. Terdapat juga stesen keretapi yang menghubungkan Tumpat ke Gua Musang, yang memudahkan pengangkutan dan perjalanan orang ramai.

Kuala Krai juga mempunyai beberapa institusi pendidikan, seperti Open University Malaysia (OUM), Sekolah Menengah Kebangsaan Sultan Yahya Petra 1 dan 2, Sekolah Menengah Kebangsaan Kuala Krai, Sekolah Menengah Kebangsaan Bandar Kuala Krai, Sekolah Menengah Kebangsaan Dabong, Sekolah Menengah Kebangsaan Mengkebang, Sekolah Menengah Kebangsaan Keroh, Sekolah Menengah Kebangsaan Manek Urai, Sekolah Menengah Kebangsaan Pahi, Sekolah Menengah Kebangsaan Laloh, Sekolah Kebangsaan Batu Mengkebang, Sekolah Agama Bantuan Kerajaan Darussalam Sungai Peria, Sekolah Menengah Ugama Syukriah Bukit Sireh, Sekolah Menengah Ugama Falahiah Sungai Sok, dan Maahad Rahmaniah Kuala Krai. Institusi-institusi ini menyediakan pendidikan berkualiti dan pelbagai pilihan kepada pelajar-pelajar di Kuala Krai.

Kesimpulannya, Kuala Krai adalah sebuah jajahan yang mempunyai sejarah yang panjang dan berwarna-warni. Jajahan ini juga mempunyai potensi untuk terus berkembang dan maju dalam pelbagai bidang. Kuala Krai adalah sebuah jajahan yang boleh dibanggakan oleh rakyat Kelantan dan Malaysia.

Tempat Menarik

Masjid

Penginapan

Makanan & Minuman

Pengangkutan

Pusat Beli-belah

Senarai Mukim

RUJUKAN

Wikipedia & Google

Artikel Terkini